zondag 20 februari 2011

Duidelijk... toch?

D-o-m-?-?-?

Wat leer ik op school? Dat zal ik je zeg-gen. Op school leer ik dat veel men-sen dom zijn. Veel men-sen kun-nen geen lang-e zin-nen le-zen. Ze le-zen op ba-sis-ni-veau. En dus mo-gen de woord-jes niet te lang zijn. Als dat wel zo is dan snap-pen ze het niet. Het aan-tal woord-jes in een zin mag niet meer dan twaalf zijn. Als een zin lang-er dan twaalf woord-jes is dan ha-ken ze af. Dan moe-ten ze de zin nog een keer le-zen. Ze be-grij-pen het niet in één keer.


Minder dom.

Gelukkig is niet iedereen zo dom. Er zijn ook veel mensen die op minder laag niveau lezen. Die mensen lezen op mavo-niveau. Ze snappen dan zinnen met vijftien woorden. Een zin mag niet te lang worden. Tangconstructies zijn voor hen dodelijk. Ook moet het onderwerp aan het begin van de zin staan. Anders moeten ze de zin nog een keer doorlezen. Ze begrijpen het niet in één keer.

Slimmer.

Een gedeelte van het volk kan op een betrekkelijk hoger niveau lezen. Ze snappen zinnen die een gemiddeld mens twee keer door moet lezen. En wat het bijzondere is, moeilijke zinnen schrijven is makkelijker dan makkelijke zinnen schrijven. Alsof de Tour de Frans uitrijden simpeler is dan naar de super fietsen. Taal zit raar in elkaar, zullen we maar zeggen!

Slimst!

Gelukkigerwijs voor mij, er zijn ook mensen die in staat zijn zinnen van grosso modo dertig woorden te begrijpen. Deze mensen hebben een vergevorderd leesniveau, en hoogstwaarschijnlijk lezen deze mensen bovengemiddeld veel. Ze blijven niet steken bij de gratis verstrekte kranten zoals de Metro of de Sp!ts, maar lezen dagbladen zoals het NRC Handelsblad en Het Parool. Deze mensen zijn niet schuw van kundigheid, maar begeren het juist. Want met kennis kan je sparren in bijvoorbeeld discussies op je onderwijsinstituut of op het werk. Ik noem dat intellectueel worstelen, oftewel discussiëren! Helaas begrijpen de wat dommere mensen de magie van discussiëren niet, ze denken meteen dat je tweedracht aan het bewerkstelligen bent. En wat gebeurd er als je als ontwikkeld persoon intellectueel gaat worstelen met een dom persoon? Juist, je krijgt geheid ruzie. Niet meer doen dus.

2 opmerkingen:

  1. Een reactie krijgen zou wel eens leuk zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Erg goede blog! Dat je illustreert wat je schrijft dmv de opbouw van korte naar ingewikkelder zinnen. Heel mooi gedaan!
    Mooi beeld/vergelijking: dat het fietsen van de Tour de France simpeler zou zijn dan naar de Super fietsen'
    Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen